tisdag 1 april 2014

Fotbollsvåldet

I efterdyningarna efter den tragiska dödsmisshandeln i Helsingborg härom dagen analyseras det friskt över varför det har blivit så här och vad man kan göra.

Chris Härenstam pekade i morronsoffan i måndags på en orsak till att klimatet blivit så hårt, alla utslagningsprogram på TV! Långsökt? Nä, jag tror han har en poäng. I vart och vartannat program på TV ska folk röstas ut - du duger inte, du får inte vara med längre! Det som började med Robinson genomsyrar alltför många program  på TV och bidrar till ett hårdare klimat. En intressant åsikt som även har slagit mig, hoppas nån spinner vidare på den debatten.

Men en sak som jag tycker är viktigare sägs det väldigt lite om: Alkoholen. Den är ju så omhuldad så den vill ingen riktigt kritisera. Den är, vad jag förstår, så viktig inkomstkälla på arenorna så den vill ingen riktigt kritisera. Den är ju så självklar för oss alla och öl är ju så gott så den vill ingen riktigt kritisera.

Så såg jag just i det här ögonblicket en rubrik i Aftonbladet där Henke Larsson tog upp det ämnet, alkohol och fotboll. Jag började skriva några rader och hoppade tillbaka till Aftonbladet för att läsa vad Henke egentligen skrev men inlägget var borta redan efter några minuter! Tillfälligheter? Eller var det sportchefen som inte ville ha alkoholkritiska artiklar i Aftonbladet? Jag påstår inget men ska förstås hålla ögonen på AB och läsa artikeln om den kommer tillbaka.

Men med mindre alkohol i samhället skulle fotbollsvåldet minska så klart. Stängda pubar på matchdagarna, ingen ölförsäljning på arenorna och maskeringsförbud sen så är mycket av problemet med läktarvåld löst.

Utan att kunna några siffror påstår jag att vi över huvud taget dricker väldigt mycket mer alkohol nu än för 10-20-30 år sen, det är klart att det märks på många sätt. På enklaste barnkalas ska de vuxna dricka vin och ungarna skickas fram till boxarna för att krana upp åt föräldrarna.

Så länge alkoholen bara fortsätter att öka så kommer förstås alkoholproblemen också bara att öka. Men det är väl så vi vill ha det?        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar